Pellet dla piekarni

Palniki, kotły, piece na pellet w piekarniach to coraz częściej wybierana alternatywa dla oleju opałowego czy gazu, których ceny rosną, a dostępność staje się ograniczona. Kotłownie na pellet są znakomitym rozwiązaniem zarówno dla dużych jak i małych zakładów.

Rodzaje instalacji

Palniki mogą być montowane w różnego typu piecach piekarniczych – ceramicznych RRK, cyklotermicznych, piecach obrotowych, piecach termoolejowych. Najnowocześniejsze palniki na pellet są wyposażone w specjalne rozwiązania technologiczne, które sprawiają, że palnik dopasowuje się do każdego pieca i nie utrudnia pracy piekarzom.

Jak wiadomo, piekarnie i produkcja w piekarniach jest dość specyficzna, zwłaszcza, że kwestią kluczową są tutaj nierzadko ustawienia pieca. Współcześnie pellet jako paliwo w piekarniach cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Liczni właściciele piekarni, którzy początkowo byli nastawieni na pellet bardzo negatywnie, obecnie nie wyobrażają sobie rezygnacji z tego w gruncie rzeczy tańszego, wydajniejszego i bardziej ekologicznego biopaliwa.

Pellet dla piekarni – nie ma się czego bać

Odpowiednio ustawione urządzenie [na pellet] nie zakłóci w żaden sposób produkcji pieczywa – to o co najczęściej obawiają się właściciele piekarni, to fakt, że inny opał do pieca sprawi, że pieczywo, które ‘wyjdzie’ z pieca będzie inne niż to, które wychodziło przy użyciu starego paliwa (inny będzie wygląd, smak, zapach). Nieprawda – tutaj nic się nie zmieni. Zmieni się za to cena za eksploatację urządzenia – na naszą korzyść – jak również emisja spalin – ta ulegnie znacznemu obniżeniu.

Węgiel, olej opałowy, a może pellet?

Dzisiaj wiadomo już, że w dobie licznych dofinansowań na instalacje pro-ekologiczne warto "przerzucić" się z węgla na przykład na pellet, czy też z oleju opałowego na pellet. Węgiel będzie najtańszy, ale też będzie powodował dużo wieksze zanieczyszczenia, a i jego składowanie jest o wiele mniej praktyczne niż magazynowanie pelletu. Z kolei ceny oleju opałowego i ropy stale rosną, a wzrost ceny pelletu z roku na rok jest niezauważalny w porównaniu ze skokami cen oleju.

Warto przejść na ekoenergię pochodzącą z biomasy drzewnej takiej jak na przykład Pellet Lava czy Pellet Olimp – jest to rozwiązanie ekonomiczne, ekologiczne, wydajne i bezpieczne.

Dlaczego piekarnie tak bardzo lubią pellet?

  • oszczędność w skali roku to nawet 65%
  • ponieważ koszty spalania pelletem i węglem są zbliżone
  • spalanie pelletu pozwala wyeliminować opłatę środowiskową za dym z komina (w piecu węglowym)
  • spalanie pelletu gwarantuje niewielką ilość popiołu pozostałego ze spalania
  • koszt dostosowania pieca (montaż podajnika/palnika) do pelletu jest stosunkowo niski

 Pellet charakteryzuje się:

  • oszczędnością
  • bardzo niską zawartością popiołu
  • jest w 100% odnawialny
  • jest czysty w użytkowaniu
  • nie ulega samozapłonowi
  • nie zanieczyszcza środowiska ani produkcji
  • jest czysty i wygodny w użyciu i przechowywaniu
  • bardzo niska zawartość w spalinach peletowych siarki i innych substancji uznawanych za szkodliwe